Jeugd en gezinnen (opvoeding)

Zorgeloos opgroeien wil iedereen, maar soms loopt het allemaal niet helemaal lekker en kom je misschien met vragen of lastige situaties te zitten. Misschien word jij gepest of heb je problemen met leren op school. Het kan ook zijn dat jij andere kinderen na schooltijd met elkaar ziet spelen, maar dat het jou niet lukt om vriendjes en vriendinnetjes te maken. Om hier zelf uit te komen kan best lastig zijn en misschien heb je soms het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat.
Of misschien was voor jou de overgang naar de middelbare school ingewikkeld en brengt de puberteit voor jou lastige situaties met zich mee. Heb jij te veel ruzies met jouw ouders, kom jij in aanraking met alcohol of drugs, of heb jij vragen over de veranderingen die jouw lichaam doormaakt of seksualiteit, of krijg je te maken met justitie.
Kortom, er kan heel wat op je af komen tijdens het opgroeien en soms kom je er niet alleen of samen met je ouders uit. Zeker als het lijkt dat het bij andere jongeren allemaal vanzelf gaat, kun jij het gevoel hebben alleen op de wereld te zijn. Vanwege je leeftijd mag je nog niet alles zelf beslissen en lijkt het alsof alles voor je bepaald wordt. Deze problemen ervaart elke jongere, maar ze kunnen extra lastig zijn als je een verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een psychiatrische stoornis hebt. Dit betekent niet dat je er alleen voor staat of niet uit kunt komen.

Mijn hulp bestaat in de eerste plaats uit luisteren naar wat jij wilt. Samen met jou onderzoek ik alle vragen die jij zou kunnen hebben, waarna we komen tot het opstellen van een haalbaar plan. Waarbij jij de ruimte krijgt om jouw wensen en mening te laten gelden. Als begeleider wil ik niet voor jou bepalen, maar sta ik naast jou en ondersteun ik jou in het maken van keuzes. Samen gaan we aan de slag om uit te voeren wat alleen of met je ouders niet lukt.
Waar nodig worden jouw ouders, leerkracht of andere volwassenen bij de ondersteuning, maar het blijft jouw plan.
Hoe oud of jong je ook bent, iedereen kan een stap maken in zijn leven.